Základná škola Čsl. Brigády zažehnala havarijný stav na kotolni

16.10.2013 Liptovský Mikuláš

14.10.2013 LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ – Žiakom Základnej školy Čsl. brigády v Liptovskom Mikuláši bude počas vyučovania opäť teplo. Škola spustila do prevádzky novú kotolňu, ktorá zabezpečí počas vykurovacej sezóny stabilné teplo.
Havarijný stav školskej kotolne pociťovali deti a zamestnanci školy celé dva roky. Prekročená životnosť kotlov a skorodované potrubie medzi budovami prinášalo vedeniu školy vrásky na čele najmä pred zimou, kedy nebolo isté, dokedy dvadsaťdva ročný kotol ešte vydrží. „Zastaraná regulácia tepla nám spôsobovala zbytočné prekurovanie. Počas noci sa nám tiež stávalo, že sa kúrenie vyplo samo a mali sme problém počas dňa dostatočne vyhriať triedy. Počas studených dní sme tu mali v niektorých triedach len šesť stupňov celzia,“ približuje kurič Jozef Turac. „Ťažkosti nám robilo aj prehnité potrubie medzi budovami, z ktorého nám unikala voda,“ dodáva skúsený kurič.
Celých dvadsaťštyri mesiacov škola hľadala prostriedky na nákup novej techniky. „Keď sme sa dozvedeli o havárii, investovali sme do kotlov v rámci revízie asi 2-tisíc eur z vlastných zdrojov, aby mohla škola fungovať počas vykurovacej sezóny. Podávali sme žiadosti na ministerstve, ale odpovede sme sa nedočkali,“ uviedla Ľubica Revajová, riaditeľka školy. Napriek neplánovanej investícii našiel nakoniec vo svojom rezervnom fonde dostatok prostriedkov na nákup novej kotolne zriaďovateľ, mesto Liptovský Mikuláš. V pondelok 14. októbra tak škola spustila do prevádzky nové vykurovacie zariadenie.
„Výsledok znaleckého posudku, ktorý bol robený počas týchto letných prázdnin ukázal, že konať treba okamžite. Znalec upozornil, že nie je možné bezpečne kotolňu prevádzkovať ďalej. Pristúpili sme preto k riešeniu situácie urgentne,“ vysvetlil primátor Alexander Slafkovský.
 
Mgr. Slávka Kellová
Útvar komunikácie a marketingu 
 
 

Vyberte región